Γαστρεντερολόγος - Ενδοσκόπος | Τσευγάς Ιωάννης

Λ. Ιωνίας 73
174 56 Άλιμος - Άνω Καλαμάκι

Τηλέφωνο 210 99.02.460
Κινητό τηλέφωνο 6937 41.59.85

%74%73%65%76%67%61%73%40%67%6D%61%69%6C%2E%63%6F%6D

Στην αρχή

Σύνδεσμοι Γαστρεντερολόγου - Ενδοσκόπου Τσευγά Ιωάννη στον Άλιμο - Άνω Καλαμάκι


Πολύποδες παχέος εντέρου

Οι πολύποδες στο παχύ έντερο είναι καλοήθη εξογκώματα του βλεννογόνου, δηλαδή της στιβάδας που καλύπτει εσωτερικά αυτό το όργανο, είναι εξαιρετικά συχνοί, και η συχνότητα τους αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών έχει τουλάχιστον ένα πολύποδα.

Ενδοσκοπική Γαστροστομία (Δ.Ε.Γ.).

Η Ενδοσκοπική Γαστροστομία είναι μια ενδοσκοπική πράξη, μέ την οποία ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος, με τη βοήθεια μιας απλής ενδοσκόπησης, τοποθετεί έναν ευέλικτο σωλήνα σίτισης διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος στο στομάχι του ασθενούς, επιτρέποντας έτσι τη σίτιση με τη μορφή υγρών και / ή τη χορήγηση φαρμάκων. Παρακάμπτεται έτσι η ανάγκη για κατάποση, σε ασθενείς που λόγω κάποιου προβλήματος, δεν μπορούν να σιτιστούν από το στόμα. Αυτό το φυλλάδιο, θα σας δώσει μια βασική κατανόηση της διαδικασίας - πώς γίνεται, τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει και τι προβλήματα μπορούν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το φυλλάδιο βέβαια, δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας, δεδομένου ότι πολλά πράγματα εξαρτώνται από τον καθένα ασθενή και το γιατρό του. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με αυτή την εξέταση παρακαλείσθε να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή ψυχικά και σωματικά. Είναι μία νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο και διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο οργανικό αίτιο, η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

τα βασικά συμπτώματα ;

  • Χρόνιο κοιλιακό άλγος.
  • Διαταραχές στις εντερικές συνήθειες
  • Αιματηρές ή νυκτερινές ή ελαιώδεις διάρροιες δεν μπορούν να συσχετισθούν με το σύνδρομο και υποδηλώνουν οργανικό πρόβλημα.
  • Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι η ναυτία, η δυσπεψία, ο μετεωρισμός της κοιλιάς (φούσκωμα), η παραγωγή αερίων.
  • Εξωεντερικά συμπτώματα. Οι ασθενείς συχνά παραπονούνται για δυσμηνόρροια (πόνο κατά την περίοδο), δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), γενικευμένους πόνους.
Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση (colonoscopy) είναι μια ιατρική εξέταση που γίνεται με μέθη και εξετάζει το εσωτερικό του παχέος εντέρου.

συνήθεις ενδείξεις για μια κολονοσκόπηση είναι οι εξής:
Αίμα στα κόπρανα, μαύρα κόπρανα, χρόνια διάρροια, σιδηροπενική αναιμία, απώλεια βάρους με συμπτωματολογία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων η καρκίνου του παχέος εντέρου, παρακολούθηση ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για έλεγχο και αποφυγή επιπλοκών.


Προετοιμασία
Ο γιατρός δίνει συνήθως στον ασθενή γραπτές οδηγίες για το πως θα προετοιμασθεί για την κολονοσκόπηση. Η διαδικασία προετοιμασίας του εντέρου για την εξέταση έχει ως στόχο το άδειασμα όλων των στερεών που υπάρχουν στο γαστρεντερικό σωλήνα πριν από την εξέταση.
Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή χωρίς φυτικές ίνες για δύο ημέρες πριν από την κολονοσκόπηση. Τη νύχτα πριν από την κολονοσκόπηση θα χρειαστεί να πάρετε καθαρτικό από το φαρμακείο. Αυτό θα σας κάνει να πηγαίνετε συνέχεια στην τουαλέτα και έτσι θα καθαρίσει το έντερό σας. Θεωρείται ότι το φάρμακο έχει δράσει καλά όταν φτάσετε να αφοδεύετε καθαρό νερό. Δεν είναι εύκολο να πιείτε το καθαρτικό γιατί έχει γεύση απωθητική αλλά πρέπει να πιείτε τουλάχιστον 3 λίτρα.

 

Πώς γίνεται
Σε κάθε περίπτωση η κολονοσκόπηση γίνεται με μέθη, δηλαδή χορηγείται ένα ήπιο κατασταλτικό φάρμακο έτσι ώστε, ενώ διατηρεί ο ασθενής τις αισθήσεις του δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο. Πρόκειται για ενδοφλέβια ένεση με κάποιο ηρεμιστικό.Η κολονοσκοπηση όταν γίνεται από έμπειρο, εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο είναι μία εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση. Ο ασθενής πλαγιάζει στο τραπέζι της εξέτασης. Στη συνέχεια ο γιατρός εισάγει ένα εύκαμπτο σωλήνα μήκους 120 εκατοστών, το ενδοσκόπιο, δια μέσου του πρωκτού. Σιγά σιγά προωθεί το ενδοσκόπιο προς το ορθό και μετά προς το σιγμοειδές κόλον. Το ενδοσκόπιο εισάγει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) που φουσκώνει λίγο το έντερο και επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει καλύτερα. Υπάρχει μια μικρή κάμερα ενσωματωμένη στο ενδοσκόπιο που μεταδίδει εικόνες βίντεο προς την οθόνη ενός υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μπορεί να εξετάζει προσεκτικά τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου Κ είναι δυνατόν να ζητήσει από τον ασθενή να κινηθεί λίγο κάποιες φορές για να μπορέσει να δει καλύτερα το εσωτερικό του εντέρου.

 

Αφαίρεση πολυπόδων και βιοψία
Στη διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εντοπίσει έναν πολύποδα και να τον αφαιρέσει, προλαμβάνοντας έτσι μια πιθανή μελλοντική εξέλιξή του σε καρκίνο. Έτσι η κολονοσκόπηση αποτελεί ιδανική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συνήθως αφαιρούνται οι πολύποδες που είναι πάνω από 6 χιλιοστά. Οι πολύποδες εξετάζονται μετά στο μικροσκόπιο (βιοψία) για να φανεί εάν έχουν σημεία καρκίνου.

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο (δηλαδή έναν σωλήνα μεταξύ του στόματος και του στομάχου), το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).


Οι ενδείξεις της γαστροσκόπησης:
Πόνος στην άνω κοιλιά
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ναυτία και έμετος που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
Μαύρα κόπρανα, ή εμετός με πρόσμιξη αίματος
Δυσκολία στην κατάποση, ή αίσθηση ότι το φαγητό κολλάει στο λαιμό
Παθολογικά ευρήματα από άλλες εξετάσεις του πεπτικού συστήματος
Διερεύνηση αναιμίας (που συνοδεύεται από χαμηλό σίδηρο ή χαμηλή βιταμίνη B12)
Κατάποση ξένου σώματος (μεταλλικά αντικείμενα, κόκκαλα, κλπ)
Επανέλεγχος επί ιστορικού πεπτικού έλκους, καρκίνου στομάχου, κλπ.

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;
Η γαστροσκόπηση γίνεται είτε με ήπια καταστολή που δίνεται από τον γαστρεντερολόγο με την οποία έχετε μειωμένη συνείδηση (αλλά δεν κοιμάστε), είτε με βαθιά καταστολή που δίνεται από αναισθησιολόγο με την οποία δεν έχετε καθόλου συνείδηση (κοιμάστε).
Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος - ενδοσκόπος εισάγει στο στόμα σας έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη και τον προωθεί στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο, εξετάζει στην οθόνη την εσωτερική επένδυση του ανωτέρου πεπτικού (βλεννογόνο), μπορεί να πάρει βιοψία, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του οισοφάγου, στομάχου, ή δωδεκαδακτύλου. Το κομμάτι αυτό θα το εξετάσει ο παθολογοανατόμος κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για καρκίνο ή φλεγμονή, ελέγξει με μεγάλη ακρίβεια αν υπάρχει ένα κοινό βακτηρίδιο που λέγεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και προσβάλλει περίπου τους μισούς Έλληνες ενήλικες. Το Ελικοβακτηρίδιο ευθύνεται για εμφάνιση έλκους στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο, καθώς και για την εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι.

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn (νόσος Κρον) ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (μαζί με την ελκώδη κολίτιδα) και δυνατόν να προκαλέσει διάρροια, πόνο στην κοιλιά, και άλλα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα στο οποίο διασπώνται και απορροφώνται οι τροφές.
Στα υγιή άτομα, το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού σκοτώνει τα μικρόβια και τα «κακά» κύτταρα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο. Μερικές φορές όμως, αντί να σκοτώνει μόνο τα «κακά» κύτταρα, κάτι πάει στραβά και το ανοσιακό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «αυτοάνοση απόκριση» και οδηγεί στη νόσο του Crohn (νοσο του Κρον). Στους ασθενείς με νόσο του Crohn, το ανοσιακό σύστημα επιτίθεται στον βλεννογόνο, δηλαδή στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αιμορραγία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;
Διάρροια, πόνο στην κοιλιά, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, πυρετό, άφθες στο στόμα,εξανθήματα,πόνο στις αρθρώσεις, κοκκίνισμα στα μάτια

 

ειδική εξέταση για τη νόσο του Crohn;
Οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές μεθόδους για να εξετάσουν το ανώτερο τμήμα του εντέρου (λεπτό έντερο) και κολονοσκόπηση για να εξετάσουν το κατώτερο τμήμα του εντέρου (παχύ έντερο).Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία

Γαστρεντερολογία

Έλκος

Γαστρεντερίτιδα

Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος

Καρκίνος του στομάχου